administratie.ro

eurourbanism.ro

edumanager.ro

medicalmanager.ro

Data publicarii: Luni, 24 August 2015 Alte articole din Hardware
 

O echipă de tineri ingineri a creat prima imprimantă 3D sută la sută românească

imprimanta3d_cluj.jpgPrima imprimantă 3D românească, construită exclusiv cu piese achiziționate de pe piața autohtonă, a fost creată anul acesta de un tânăr softist. Călin Brandabur și-a prezentat prototipul, care are o viteză de printare de cinci ori mai mare decât a unei imprimante similare de pe piață, la Techsylvania, care este cel mai mare eveniment IT din regiunea Transilvaniei și care a avut loc la începutul săptămânii la Cluj.


Imprimanta poate tipări obiecte cu o înălțime de maxim 20 de centimetri într-o perioadă de 4-5 ore, în timp ce o imprimantă cu caracteristici similare existentă deja pe piață are nevoie de 8 ore pentru a realiza o asemenea piesă.

“O imprimantă clasică, pe sistem cartezian, o printează în 8 ore, imprimanta noastră în 4-5 ore. Îmbunătățirile au fost aduse și la partea de soft și la cea mecanică, am încercat să optimizăm cât am putut de mult și viteza și performanța. La această imprimantă, care este pe sistem Delta, se poate mări foarte mult viteza fără a avea vibrație și, de asemenea, își păstrează performanța”, a explicat Călin Brandabur, care este din Timișoara.

Acesta a povestit că ideea creării acestei imprimante i-a venit în momentul în care a cumpărat una și a văzut că nu ar fi atât de complicat de reprodus. “Ideea a venit din nevoia creării unor componente de plastic pentru un alt proiect la care lucram și nu am găsit o firmă care să injecteze în matriță în volume foarte mici, deci în cantități pentru star-up-uri, deci nu pentru cantități industriale”, a spus tânărul.

Îmbunătățirile aduse noului model fac ca imprimanta să poată printa cu o viteză de 1.000 de mm pe secundă, în timp ce una aflată deja în comercializare pe piață are de obicei o viteză de 200 de mm pe secundă. Echipa care a creat imprimanta a folosit strict echipamente românești pentru crearea acestui model, botezat “Symme3″.

“Am folosit echipamente strict din România " axe electrificate din Baia Mare, motoare pas cu pas din Iași, elemente compozite din Craiova, din Brașov am luat tuburi de teflon, din Cluj avem elementele electronice, iar toată asamblarea se face în Timișoara”, a spus tânărul IT-ist.

Acesta a explicat că imprimanta este foarte utilă în activitatea de prototipare. Proiectarea unei piese se poate face mult mai ușor, pentru că ea poate fi printată în doar câteva ore, moment în care se văd ușor greșelile, iar întreaga procedură este mai ieftină decât cea a executării de matrițe.

Materialul din care se creează obiectele este un polimer derivat din amidonul de porumb, care este biodegradabil în 10-15 ani și provine din surse regenerabile. Nu este solubil în apă, nu se dizolvă în solvenți de tipul acetonei, diluantului sau benzinei. Materialul rezultat este extrem de rigid, este casant, iar din el se pot construi inclusiv structuri mecanice care sunt supuse unui stres sau unei vibrații foarte mari.

“De exemplu am printat pentru un prieten o montură pentru un far de motocicletă și funcționează de trei luni foarte bine. De asemenea, am mai făcut o rolă de la mașina de spălat, care se rupsese. Pe când mă gândeam de unde să fac rost de una nouă să o schimb, mi-a venit ideea să o proiectez, am printat-o și am schimbat-o. Și acum mașina mea de spălat funcționează cu piesa aceea”, a spus creatorul imprimantei.

Aparatul poate fi folosit inclusiv pentru crearea unor proteze ortopedice sau ale brațelor special concepute pentru copii, în condițiile în care cele folosite în prezent sunt foarte scumpe și, în plus, trebuie schimbate din șase în șase luni.

“Problema cu protezele este că sunt în general foarte scumpe, costă între 3 și 7.000. Dar pentru că filamentul din care facem noi piesele este foarte ieftin, costă 150 de lei kilogramul, eu pot crea o proteză cu 15 lei. Firește, nu ne putem compara cu acele proteze care se conectează la sistemul nervos și care sunt foarte performante, dar este totuși o soluție și vreau să continui cercetarea în acest domeniu prin colaborarea cu specialiștii”, a mai spus Călin Brandabur.

Pentru a continua cercetările și producția, Călin Brandabur și-a format o echipă de patru ingineri cu care lucrează în continuare. Acesta a precizat că până în momentul de față, când se află la al cincilea prototip al imprimantei, a investit în acest proiect 30.000 de euro. Tânărul a primit deja 26 de comenzi din țară și 79 de străinătate și speră să înceapă în curând producția imprimantei, care va avea un preț de aproximativ 1.500 de euro. AGERPRES


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !


Alte articole din Hardware


Renault Megane
focality 
Analiza
De la digitalizarea socială la modelele disruptive de business
crahmaliuc_radu.bmp
Conceptul Internet of Everything (IoE) poate fi privit ca un al patrulea val în evoluția Internetului, de la prima undă a stabilirii unor conectivități, la valul care a cuprins economia în rețea, urmat de larga adopție a experiențelor Web. Următoarea decadă va fi dominată clar de fenomenul Internet of Everything care conectează oameni, informații și procese cu tot ansamblul de implicații sociale și de business. Aceasta va induce oarece mutații în schema clasică de competențe IT de la nivelul unei organizații, care va avea nevoie de un CDO (Chief Data/ Digitization Officer) care să aplice analiticele necesare pentru a transforma datele într-un flux dinamic de inteligență care se va integra cu alte fluxuri și procese într-o lume tot mai guvernată de informații. >> Citeste
Compania Saptamanii
Xerox aniversează 18 ani de prezență pe piața din România
xerox_5.jpg
Xerox, lider global pe piața serviciilor de management al documentelor şi de gestionare a proceselor de business, aniversează 18 ani de când oferă soluții complete pentru optimizarea fluxului de lucru cu documentele companiilor de toate dimensiunile și clienților individuali din România.
“Noi, la Xerox, am anticipat în permanenţă evoluţia pieţei şi nevoile clienţilor noştri, prin urmare suntem prima companie din ţară care, la sfârşitul anilor ‘90, am venit cu servicii privind managementul documentelor și al proceselor de business”, a spus Gabriel Pantelimon, General Manager, Xerox România. >> Citeste

Interviu
Aurel Băloi, Director General, Intergraph Computer Services: ”Lumea Geospațială 13”
Baloi_Aurel.jpg
Aurel Băloi, Director General, Intergraph Computer Services, a avut amabilitatea să ne vorbească despre cea de a 13-a ediție a evenimentului “Lumea Geospațială” și despre stadiul pieței românești și provocările momentului în domeniul sistemelor informatice geospațiale (GIS). >> Citeste
Eveniment
Cea de-a treia ediție SmartWeb Conference are loc pe 21 și 22 septembrie
smartweb2015.jpg
Anul acesta, SmartWeb Conference revine pe 21-22 Septembrie, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu doua zile pline de informatii, noi idei si sfaturi practice despre CSS, Responsive Web Design, HTML5 & CSS3 si Java Script. >> Citeste

Vizitatori
counter

Powered by  Bitdefender